Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

ВПО в Новодністровську. Наша сила в згуртованості

Дата: 06.10.2022 14:39
Кількість переглядів: 312

Фото без описуВторгнення російських військ в Україну змусило багатьох українців покинути своє житло та шукати захисту від війни у спокійніших регіонах або заграницею. Масовий переїзд мешканців східних і північних областей в перші дні війни був фактично не контрольований і допомога цим людям організовувалась в значній мірі й органами місцевого самоврядування.

Новодністровська міська рада з перших днів широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну зайняла активну позицію щодо підтримки громадян, які втікали від окупантів. Зокрема, були розгорнуті місця тимчасового перебування в комунальних закладах освіти і культури. Налагоджено комунікацію з мешканцями Новодністровської громади стосовно збору гуманітарної допомоги на потреби цих людей. Організовано волонтерські штаби та забезпечення гарячим харчуванням.

Всього за час від 24 лютого на території Новодністровської територіальної громади було офіційно зареєстровано майже п’ять тисяч осіб, з яких більше як півтори тисячі дітей. Зрозуміло, що тимчасовий прихисток у місті знайшли набагато більше людей, які просто не заявляли про себе.

На даний час в Новодністровській ТГ проживає 1354 особи, 475 з яких діти. Оселилися здебільшого в приватних квартирах. Органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень та можливостей допомагають людям пережити важкі часи. Дітки пішли у садочки та школи; виконкомом прийнято рішення щодо звільнення від плати за харчування вихованців ЗДО з числа вимушено переселених осіб. А всім ВПО, які зареєструвалися в місті, щодня пропонуються гарячі обіди. Також завдяки співпраці органів місцевого самоврядування з Чернівецькою обласною адміністрацією, волонтерськими організаціями, міжнародними і українськими благодійними фондами та організаціями, місцевими мешканцями та зарубіжними містами-побратимами ВПО постійно надається гуманітарна допомога. Серед таких: ГО «Гільфе», БО «Карітас», Міжнародний фонд охорони здоров’я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA, волонтерський центр «REA», Міжнародна організація з міграції, ЮНІСЕФ, Червоний Хрест тощо. Речі тривалого вжитку, санітарно-гігієнічні й лікарські засоби, продукти харчування та інше, чим жертвують благодійники, видаються людям, які постраждали від війни, у визначених розпорядженням міського голови пунктах збору гуманітарної допомоги. Крім того, ВПО отримують окремі подарунки до свят (Великдень, День захисту дітей, Перше вересня, День людей похилого віку).

Для комфортного проживання вимушено переселених осіб у приміщенні колишнього дитсадка зроблено ремонт. Це як тимчасове вирішення проблеми. Усвідомлюючи, що потреба в житлі буде ще довго, керівництвом Новодністровської міської ради прийнято рішення щодо реалізації проекту з малоповерхової блокованої житлової забудови (типу таунхауз) на двох ділянках загальною площею 1,6га.

Люди, які через російську агресію покинули власні домівки і оселилися в Новодністровську, зі свого боку також намагаються віддячити громаді за теплий прийом і допомогти ЗСУ чимскоріше повернути українські прапори у їхніх містах і селах. Вони залюбки допомагають в благоустрої міста, плетуть маскувальні сітки, беруть участь у масових заходах. Адже саме так – згуртувавшись у спільному прагненні до перемоги та любові до Батьківщини українці впевнено долають рашистську навалу.Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора