Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Рятувальники нагадують про відповідальність за спричинення пожежі

Дата: 02.11.2022 10:41
Кількість переглядів: 181

Все частіше до пожежно-рятувальної служби області надходять повідомлення про загорання сухої трави на господарських угіддях, відкритих територіях та уздовж транспортних магістралей.

Фахівці наголошують, що пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають велику площу. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км/год.

Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та зі швидкістю – до 30 км/год. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Гасіння таких пожеж пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

Окрім цього, завдається непоправних збитків природі, адже вигорає не лише суха трава, а й верхній родючий шар ґрунту для відновлення якого необхідні десятки років. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки). Хтось згорає, хтось задихається від диму.

Нагадаємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 грн.) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 12140 грн.)  і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 до 30600 грн.).

Окрім того, 3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

У статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

Відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Рятувальники Дністровського РВ ГУДСНС України у Чернівецькій області закликають мешканців району дотримуватися правил пожежної безпеки: будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем; не залишайте без нагляду розпалене багаття; не розпалюйте багаття біля будинків та садиб; не спалюйте суху траву на відкритих територіях.

Основні заходи пожежної безпеки нескладні і не вимагають ніяких матеріальних витрат, але їх своєчасне й ретельне виконання дозволить вберегтися від біди. Пам’ятайте, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати!

Начальник Дністровського  ГУДСНС України у Чернівецькій області, підполковник служби ЦЗ Сергій Селезньов


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора