Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Іноземні медики йдуть на допомогу ВПО

Дата: 02.12.2022 15:12
Кількість переглядів: 172

1 грудня в Новодністровську побували представники Чернівецької команди міжнародної благодійної місії UK-MED, щоб обговорити можливості та напрямки можливої співпраці.

Місія надає послуги з медичного обслуговування, орієнтуючись, в основному, на внутрішньо переселених осіб, які проживають віддалено від лікувальних закладів, що ускладнює їхню, і без того нелегку ситуацію. Їм, передусім, надається первинна медична допомога – огляд, консультування, за потреби видаються рецепти (на що є дозвіл МОЗ) і наявні в арсеналі місії ліки. Надається також психологічна допомога. Функціонують мобільні бригади місії паралельно з локальною системою закладів охорони здоров’я. 

В Новодністровську представники місії зустрілися з представниками влади та Центру ПМСД. Керуючий справами виконавчого комітету Надія Бойчук зазначила, що на даний час в місті проживають 1342 офіційно зареєстрованих ВПО. Заселилися, в основному, самостійно, тобто винаймаючи помешкання, або живуть у знайомих чи родичів. Отримати медичну допомогу для них не є проблемою, адже відстань до медзакладів невелика. А ось психологічної допомоги бракує.  

Головний лікар Центру ПМСД Тетяна Щаслива підтвердила, що внутрішньо переміщені особи обслуговуються незалежно від наявності укладених з Центром декларацій, тобто нарівні з новодністровцями. І в разі потреби отримують таку ж допомогу.

Волонтер Тетяна Данилюк розповіла, що ВПО з віддалених куточків району часто потребують ліків або лікарської допомоги. Самотужки волонтерам нелегко забезпечити потреби людей, тож вони намагаються налагодити механізм, що спроможний це прискорити. Саме таким може бути співпраця з благодійною місією UK-MED.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора