Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Новодністровська поліклініка фінансуватиметься державою лише три місяці наступного року

Дата: 07.12.2022 13:31
Кількість переглядів: 176

Фото без описуНа апаратній нараді при міському голові 5 грудня обговорили ситуацію в КНП «Новодністровська поліклініка». Напередодні було доведено інформацію про те, що Національною службою здоров’я України прийнято рішення щодо закладів охорони здоров’я, з якими НСЗУ підписано лише один пакет медичних послуг.

Саме до таких відноситься КНП «Новодністровська поліклініка», яке має один законтрактований пакет «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування дорослих та дітей в амбулаторних умовах». Вирішено, що фінансувати такі заклади у наступному будуть лише на три місяці наступного року без можливості продовження договору. Цей термін надається закладам та органам місцевого самоврядування для того, щоб вирішити майбутнє закладів.

Як варіант, державою пропонується повний перехід поліклініки на госпрозрахунок. Тобто за кожну послугу необхідно платити. Чи припинити діяльність як окрема юридична особа і приєднуватись в якості філії до якоїсь багатопрофільної лікарні. Або ж зовсім припинити діяльність.

Голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак зазначила: «Заклади, які законтрактовані виключно на один пакет, в наступному році ми законтрактовуємо тільки на три місяці без продовження можливого договору. За цих три місяці таким закладам разом із засновниками і разом із департаментом охорони здоров’я необхідно знайти своє місце в мережі у вигляді закладів, які надають платні послуги, або у вигляді підрозділів у багатопрофільних лікарнях».

Варто зазначити, що фінансування, яке Новодністровська поліклініка отримувала від Національної служби здоров’я України, завжди не вистачало, забезпечувало потреби закладу на приблизно на 30 - 40%. Так у 2020 році КНП «Новодністровська поліклініка» профінансована державою на 4 675тис.грн, у 2021 – на 4 039тис.грн., за 2022 року – 5 332тис.грн. Враховуючи потрібність медичних послуг вторинного рівня безпосередньо у місті, з міського бюджету, відповідно до «Програми фінансової підтримки КНП «Новодністровська міська поліклініка» та рішень сесій систематично виділяються кошти для дофінансування закладу. У 2020 році сума склала 2,6млн.грн, у 2021р. – 3,6млн.грн., у 2022р. станом на 1 листопада вже було виділено 8,1млн.грн. Кошти використовуються на заробітну плату медичного та обслуговуючого персоналу, оплату енергоносіїв та інші потреби. 

Яким буде 2023 рік, сказати наразі важко. Директор КНП «Новодністровська поліклініка» Ольга Довбенко стверджує, що були виконані усі рекомендації і вимоги МОЗ, передбачені для закладів вторинного рівня. Це стосується створення умов для осіб з інвалідністю, в тому числі для сліпих та глухонімих. У 2021 році було також піднято заробітну плату медикам, як декларувала держава. За поточний рік також було внесено на порядок більше записів у систему ЕСОС. Але спостерігається якась непослідовність дій, адже всі впроваджені заходи, виявляється, не рятують заклад, який знову опиняється у кризовій ситуації.

Міський голова Наталя Цимбалюк зауважила, що жоден із запропонованих варіантів не підходить для Новодністровська. Люди хочуть мати можливість звернутися до лікаря і безкоштовно отримали консультацію чи іншу послугу. Саме тому Новодністровську поліклініку впродовж уже трьох років дофінансовує міський бюджет, хоча це рішення не всім органам вищого рівня подобається. Та й навряд чи знайдеться багатопрофільна лікарня, яка схоче приєднати до себе наш заклад як філію, адже бонусів ніяких за це не отримає, хіба що витрати. Не дозволяється об’єднати поліклініку і з Центром ПМСД – такі вимоги законодавства. Тож як має бути дальше – будуть радитись і вирішувати.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора