Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Тарифи на водопостачання та водовідведення необхідно коригувати

Дата: 14.12.2022 16:46
Кількість переглядів: 170

Фото без описуНа крайньому засіданні виконавчого комітету (8 грудня) та позачерговій сесії Новодністровської міської ради (12 грудня) представники влади міста обговорювали ситуацію в ДКП «Управління «Тепловодоканал». Через економічно необґрунтовані тарифи на водопостачання та водовідведення підприємство потрапило в розряд збиткових. Розміри збитків та кредиторської заборгованості доволі відчутні, що спонукає до дій.

Начальник ДКП «Управління «Тепловодоканал» Ігор Цибульський доповів, що діючі тарифи встановлені рішенням виконавчого комітету №3/1 від 12.01.2022р., в дію рішення вступило 1 лютого. Але вже тоді в тарифі були закладені не фактичні витрати підприємства, а ціни, що діяли у вересні 2021 року. Тобто був прийнятий економічно необґрунтований тариф. Та й за одинадцять місяців поточного року вартість складових тарифу суттєво зросла. До прикладу, в тарифі закладено вартість електроенергії 3,92грн. за 1кВт/год, фактично на сьогоднішній день підприємство сплачує 7,73грн. за 1кВт/год., тобто вартість електроенергії виросла на 97,2%. Варто наголосити, що це найбільша складова витрат у виробництві послуг з водопостачання та водовідведення і в розрахунку тарифів становить 40%. У зв’язку із підняттям мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01.01.2022 року, на 8,3% зріс і рівень заробітної плати працівників підприємства та відповідно відрахувань до неї – другий по вагомості складник тарифу. На порядок (150 – 200%) здорожчали і ПММ, запчастини, інші матеріали, без яких не обходиться процес подачі води та очистки каналізаційних стоків.

Також Ігор Максимович повідомив, що на підприємстві щойно пройшли аудит і ревізія, перевірено діяльність УТВК з 2015 року по грудень 2021 року. Зауважень немає, крім одного: невчасно скориговані тарифи не покривають фактичних витрат підприємства.

І члени виконавчого комітету, і депутати міської ради погоджуються щодо необхідності чергового коригування тарифів на водопостачання і водовідведення в частині витрат на енергоносії та заробітної плати. І нагадують, що уже неодноразово велась мова про те, що тариф необхідно коригувати одразу в частині зміни вартості його складових. Щоб і підприємство не доводити до збитків і не викликати суспільне збурення.

Також обговорили Закон України №2479-IX від 29,07.2022р. «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування». Цим законом держава наклала мораторій на підвищення цін (тарифів) на ринку природного газу та у сфері теплопостачання: «Протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, забороняється підвищення для всіх категорій споживачів тарифів на: послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води». Тобто на коригування тарифів з постачання холодної води та водовідведення мораторію немає.

Також начальник «Управління «Тепловодоканал» спростував твердження, що «в Новодністровську найдорожча у всій Україні вода». На прикладах населених пунктів лише Чернівецької області. Так станом на 01.12.2022р. найвищий по області тариф у Кіцмані: ‑ 78,53грн. за 1 куб.м., (39,43грн. – водопостачання, 39,10грн. – водовідведення). В Хотині ‑ 66,74 грн. за 1куб.м (47,56грн.+19,18грн), в Заставній ‑ 62,16грн. за 1 куб.м. (36,00грн.+ 26,16грн.), в Сокирянах ‑ 59,35грн. за 1 куб.м. (34,35грн.+ 25,00грн.). Новодністровська ТГ, за даними Управління житлово-комунального господарства Чернівецької ОВА, знаходиться на восьмому місці з 16 населених пунктів, де централізовано подається водопостачання. Також варто зауважити, що в окремих громадах підприємства, які надають послуги з водопостачання та водовідведення, отримують дотації з місцевих бюджетів. У нас такі заходи давно не практикуються.

Наразі ДКП «Управління «Тепловодоканал» готує розрахунки для подачі їх на розгляд спочатку спеціалістів міської ради, а відтак – виконкому. Але це вже буде у наступному році. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора