Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Рівень фінансування державою закладів освіти та медицини обговорили на апаратній нараді

Дата: 29.12.2022 12:33
Кількість переглядів: 164

Фото без описуНа новодністровські заклади освіти, наприклад, у 2023 році надійде менше субвенції, як у поточному (19 772тис.грн.) Освітня субвенція використовується на оплату праці педагогічного персоналу. У поточному році її надійшло 22 427тис.грн. Все інше фінансується за рахунок місцевого бюджету і на утримання шкіл та садочків у 2022р. було використано 32 304тис.грн.

Медицина фінансується також з різних джерел. Основне з них ‑ Національна служба здоров’я України. Для первинної ланки (Центрів ПМСД) розміри фінансування визначаються відповідно до кількості укладених сімейними лікарями декларацій з пацієнтами. Для того, щоб залучити більший обсяг коштів на 2023 рік, Центр ПМСД в м.Новодністровськ розпочав роботу з підготовки до надання інших послуг. Про це на черговій апаратній нараді повідомила головний лікар Тетяна Щаслива. Зокрема, Тетяна Іванівна поінформувала про те, що завдяки деяким змінам у регуляторних документах з’явилася можливість запровадження в закладі паліативних послуг (Паліативна допомога спрямовується на покращення якості життя невиліковних пацієнтів). Таким чином в НСЗУ можна законтрактувати ще один пакета, який забезпечить додаткове фінансування закладу. Є плани щодо відкриття й інших пакетів медичних послуг, говорити про які дещо рано.

На нараді при міському голові головний лікар Центру ПМСД підняла питання щодо функціонування у наступному році відділення денного стаціонару у вихідні дні. На забезпечення потреби новодністровців отримати маніпуляції в суботу та неділю виділяються кошти з міського бюджету. Міський голова Наталя Цимбалюк запевнила, що встановлений режим (сім днів у тиждень) безумовно збережеться і в 2023 році.

Найбільш критичною в майбутньому проглядається ситуація в КНП «Новодністровська міська поліклініка», що відноситься до вторинної медичної допомоги. Заклад має лише один законтрактований з НЗСУ пакет медичних послуг і в 2022 році отримав з державного бюджету 5 043,5тис.грн. З місцевого бюджету поліклініку профінансовано на 8 057тис.грн., 4 612тис.грн. з яких використано на оплату праці персоналу. Решту коштів пішло на оплату енергоносіїв, придбання медикаментів та інші потреби.

Нещодавно адміністрація КНП «Новодністровська міська поліклініка» та засновник (Новодністровська міська рада) отримали попередження, що заклади, які надають медичні послуги лише за одним пакетом, фінансуватимуться НСЗУ лише три перші місяці наступного року. За цей час необхідно визначити майбутнє закладів.

Всі запропоновані департаментом охорони здоров’я ОВА варіанти не прийнятні. Позиція міської влади та адміністрації закладу однозначна: не допустити закриття закладу. Адже це може призвести до погіршення медичного обслуговування населення, втрати кваліфікованого колективу та росту рівня безробіття. Саме тому вживаються заходи щодо оптимізації видатків та отримання доходів з інших, незаборонених законодавством джерел (платні послуги, здача в оренду вільних приміщень, благодійні внески тощо). На даний час адміністрацією закладу ведеться активна робота щодо контрактування з НСЗУ ще двох пакетів медичних послуг – «Ведення вагітних в амбулаторних умовах» та «Стоматологічна допомога». Також готується звернення до Міністерства оборони України стосовно створення медичної частини для обслуговування воєнізованих підрозділів, локалізованих на території Новодністровської ТГ.  

Отож є сподівання, що умови контрактування будуть переглянуті та КНП «Новодністровська міська поліклініка» буде фінансуватись Національною службою здоров’я України як медичний заклад вторинного рівня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора