Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Як вершилась мрія (50-річчю Новодністровська присвячується).

Дата: 21.02.2023 16:25
Кількість переглядів: 212

«Міста, як люди. Мають свої дні народження, біографію та імена. Серед них – Новодністровськ з його вже широко знаним «Дністрогесбудом» - одне з наймолодших.

Його вік невеликий, зате яскравий, щедрий на трудові звитяги, щиру дружбу, теплі людські стосунки. Усіх, хто приїхав не береги Дністра, об’єднувала світла мрія – збудувати місто, щоб потім дарувати його поколінням, спорудити електростанції, щоб сказати дітям та внукам: «Я недаремно на цьому світі прожив. Он які пам’ятники про себе залишаю!»

Так, не марно літа прожиті дністробудівцями. З їхньої праці виросло гарне місто, засвітилися дві гідроелектростанції, звелася потужна ГАЕС.

А як усе починалося?»

Цими рядками нашого шанованого літописця Івана Семеновича Нагірняка, викладеними в його книзі «Світло людських долонь», хочемо розпочати цикл публікацій про початок великої будови на Дністрі. Адже цього року виповнюється 50 років з її початку.

Протягом 1973 року були прийняті основоположні рішення про початок будівництва.

04 січня 1973 року виданий наказ міністра енергетики та електрифікації СРСР Петра Непорожнього про організацію з 01 січня 1973 року у складі Дніпробуду будівельного управління зі спорудження Могилів-Подільської ГЕС.

Вже 21 лютого 1973 року видано ще один доленосний для дністробудівців наказ міністра енергетики та електрифікації СРСР про організацію дирекції Могилів-Подільського комплексного гідровузла (місце знаходження – с. Ожево).

Газета «Радянська Буковина» в ті дні надрукувала репортаж про ці події: «Штаб будівельного управління розмістився у приміщенні старої школи. На дверях однієї з кімнат біліє аркуш паперу «Тут проводиться запис бажаючих працювати на спорудженні гідровузла». Вже зранку сюди вишикувалась черга. Добровольців багато.

- До нас приходять сотні людей, - говорить завідуючий відділом кадрів В.Ф. Кулик. – Та, на жаль, не кожну заяву можемо задовольнити. У першу чергу нам потрібні ті, хто добре знайомий з кельмою».

А далі – ще цілий ряд наказів для організації будівництва, головні з яких :

- 06.04.1973 - наказ міністра енергетики та електрифікації СРСР про призначення Куреньова Вячеслава Івановича директором Могилів-Подільського комплексного гідровузла

- 31.07.1973 - наказ міністра енергетики та електрифікації СРСР про перенайменування Могилів-Подільського комплексного гідровузла в Дністровський комплексний гідровузол (відповідно – перенайменування дирекції та в грудні цього ж року перенайменування будівельного управління).

А 45 років тому, з 01.01.1978, будівельне управління Дністровської ГЕС від’єдналося від структури Дніпробуду, утворено самостійне Управління з будівництва Дністровського комплексного гідровузла  (УБ ДКГВ). (Далі буде)

Наталія Кримняк, директор Новодністровського історичного музею


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора