Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Громади готові до розробки реформи адміністрування місцевих податків

Дата: 06.03.2023 09:02
Кількість переглядів: 161

65,8% громад України готові взяти участь у розробці змін податкової системи, які передбачають підвищення ролі органів місцевого самоврядування у процесі адміністрування місцевих податків. Найбільшу готовність декларують селищні громади – 78,4% опитаних, готовність міських та сільських громад – 58,1% та 61,5% відповідно.

Про це свідчать результати опитування громад, проведеного Асоціацією малих міст України в січні – лютому 2023 року. Опитування було проведено у межах реалізації Асоціацією малих міст України  та GR-компанією «Магонова і партнери» проєкту «Сприяння вдосконаленню місцевого податкового законодавства щодо адміністрування місцевих податків в цілях забезпечення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану та після нього» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Мета опитування – аналіз рівня підтримки громадами реформи фіскальної децентралізації, оцінка спроможності органів місцевого самоврядування щодо розширення їх функцій із адміністрування місцевих податків та вивчення актуальних проблем громад у контексті місцевих фінансів.

За результатами дослідження:

42,7% громад України заявляють, що зацікавлені взяти на себе функції адміністрування місцевих податків, не зацікавлені – лише 13,4% громад. Ще 43,9% громад обрали варіант «важко відповісти».

Найбільшу готовність взяти на себе функції адміністрування місцевих податків демонструють міські громади – «за» висловились 50% опитаних. Готовність на рівні селищних та сільських громад складає 35,3% та 43,7% відповідно.

37,8% громад зазначили, що готові взяти участь у розробці проєкту реформи фіскальної децентралізації і водночас зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.

29,4% громад, які перебували у зоні активних бойових дій, і 28,5% громад, які досі перебувають у зоні активних бойових дій, зацікавлені у взятті на себе функцій адміністрування місцевих податків.

47% громад зазначили, що питання фіскальної децентралізації має дуже високий пріоритет для них, для 28,7% – високий пріоритет, для 17,7% – середній, для 3,6% – низький, ще для 3% – дуже низький.

Фіскальна децентралізація є можливістю реалізувати більше освітніх, інфраструктурних, соціальних проєктів (так вважають 56,8% опитаних), інструментом збільшення інвестиційного потенціалу (47,5%), способом пришвидшенням відновлення країни після війни (19,8%), інструментом збільшення незалежності громад (18,5%). При цьому 33,3% опитаних вважають, що фіскальна децентралізація може означати збільшення навантаження на громади, а 21% респондентів потребують більше інформації про концепцію реформи.

Отримані дані будуть використані для розробки законодавчих ініціатив, які передбачають розширення фіскальних повноважень органів місцевого самоврядування і сприятимуть збільшенню наповнюваності місцевих бюджетів.

Довідково про методологію дослідження

Метод збору інформації – самозаповнення анкет онлайн.

Кількість заповнених анкет – 164, серед яких 74 – міські громади, 51 – селищні, 39 – сільські.

Період збору даних – 18 січня – 6 лютого 2023 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора