Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

ДСНС попереджає: випалювання стерні, лугів, пасовищ тягнуть за собою накладення штрафу

Дата: 10.03.2023 13:02
Кількість переглядів: 176

З настанням теплої, вітряної погоди до служби порятунку «101» починають надходити повідомлення про пожежі в екосистемах: унаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності чи навіть зумисного підпалу – горить суха рослинність та її залишки на відкритих територіях.

Фахівці наголошують, що пожежі, спричинені спалюванням сухої трави, небезпечні тим, що за короткий проміжок часу набирають велику площу. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км/год.

Проте найбільшу небезпеку несе пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та зі швидкістю – до 30 км/год. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази. Гасіння загорянь пов’язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів.

Окрім цього, завдається непоправних збитків природі, адже вигорає не лише суха трава, а й верхній родючий шар ґрунту для відновлення якого необхідні десятки років. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту (зайці, їжаки). Хтось згорає, хтось задихається від диму.

Нагадаємо, що відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання стерні, лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 грн.) і на посадових осіб – від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 грн.).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 12140 грн.)  і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 до 30600 грн.).

Рятувальники Дністровсього РВ ГУДСНС України у Чернівецькій області закликають мешканців громади дотримуватися правил пожежної безпеки: будьте вкрай обережні у поводженні з відкритим вогнем; не залишайте без нагляду розпалене багаття; не розпалюйте вогнище біля будинків та садиб; не спалюйте суху траву на відкритих територіях.

Основні заходи пожежної безпеки нескладні і не вимагають ніяких матеріальних витрат, але їх своєчасне й ретельне виконання дозволить вберегтися від біди. Пам’ятайте, що простіше запобігти пожежі, ніж потім її ліквідувати!

 

Т.в.о. начальника Дністровського районного відділу Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області, підполковник служби цивільного захисту Олександр МОСТОВИЙ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора