Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

8 травня – День пам’яті та примирення, 9 травня ‑ День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 06.05.2023 10:00
Кількість переглядів: 169

Фото без описуЗаконом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» від 9 квітня 2015 року встановлено День пам’яті та примирення, який відзначається щороку 8 травня з метою вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років.

Цим же законом визначено, що «в Україні щороку 9 травня відзначається державне свято - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги).

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла «Акт про беззастережну капітуляцію» збройних сил нацистської Німеччини. Акт був підписаний 7 травня (о 02:41 за середньоєвропейським часом) в Французькому Реймсі. Однак Сталін обурився підписанням капітуляції, де провідну роль відігравали західні союзники, і відмовився визнати цей акт. Через це 8 травня о 22:43 за центральноєвропейським часом (00:43год 9 травня ‑ за московським) в передмісті Берліна Карлсгорст відбулася церемонія вторинного підписання капітуляції. Дата офіційного оголошення про підписання капітуляції (8 травня в Європі та Америці, 9 травня в СРСР) стала святкуватися як День Перемоги.  

22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення і, визнаючи, що кожен з учасників Другої світової війни має право на визначення, запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один з цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам війни.

Відзначаючи День пам’яті та примирення, Україна прагне доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. А також нагадати, що війна розпочалася внаслідок домовленостей між двома тоталітарними режимами: націонал-соціалістичним (нацистським) у Німеччині і комуністичним в СРСР. У 1939–1945 роках обидва режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ. Спадкоємиця СССР прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати й власними громадянами, і міжнародною спільнотою. Нехтує фактом, що ця Перемога була здобута титанічними зусиллями десятків держав і сотень народів. Так само, прикриваючись моральним авторитетом переможця РФ, як і гітлерівська Німеччина 1930-их років, веде агресивну політику проти всього цивілізованого світу. Російська влада фактично зруйнувала систему міжнародних відносин, встановлену після Другої світової війни, розв’язавши першу в XXI столітті континентальну війну в Європі.

Міжнародна спільнота, опираючись на гіркий досвід та історичні уроки, сьогодні стала на бік добра, допомагаючи Україні протистояти агресору. Наша ж боротьба триває щоденно з 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших Збройних Сил є запорукою існування держави та збереження прав людини.

І у нас неодмінно буде ще один День Перемоги!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора