Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Президент України підписав указ про відзначення 9 травня Дня Європи

Дата: 08.05.2023 17:15
Кількість переглядів: 140

Фото без описуДвадцять років поспіль Україна відзначала День Європи у третю суботу травня. Цю дату було встановлено Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003р. з урахуванням «стратегічного курсу України на європейську інтеграцію».

В Європейському Союзі День Європи святкується 9 травня. Дата приурочена до дня проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом у 1950 році.

Наразі для українців це свято набуло особливого значення, адже нашу країну та ЄС єднають не лише спільні цінності. Сьогодні більшість європейських держав, які раніше були просто добрими сусідами, стали нам близькими друзями і помічниками, а для багатьох українців – прихистком від війни. В той самий час ЗСУ стали для європейців щитом, який боронить Європу від агресії кремля. 

Торік 12 квітня Світовий конгрес українських молодіжних організацій та іспанська ГО «Інститут 9 Травня» звернулися до Президента України з пропозицією перенести відзначення Дня Європи в Україні на 9 травня, щоб святкувати його разом з усією європейською спільнотою.

8 травня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про День Європи»:
"Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю:
1. Установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу.
2. Визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 19 квітня 2003 року № 339/2003 «Про День Європи».
3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування."

В День Європи в сучасному Європейському Союзі проводяться освітні заходи, культурні та творчі ініціативи, виступають на підтримку європейської інтеграції, відбувається вручення відзнак чи премій. Державні інституції ЄС відкривають свої двері для громадськості в Брюсселі та Страсбурзі, дозволяючи громадянам відвідувати місця, де приймаються рішення, що впливають на їхнє повсякденне життя, організовують пам'ятні заходи на вшанування історичного значення дати. Важливу роль в загальних урочистостях відіграє Прапор ЄС як символ співдружності держав.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора