Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Щороку у другу неділю травня в Україні відзначається День Матері

Дата: 13.05.2023 12:10
Кількість переглядів: 143

Фото без описуЦе зворушливе і добре свято призначене для того, щоб усі діти, малі та дорослі, подякували своїм матусям за життя, виховання, підтримку, за любов.

Його історія досить давня і має коріння в США. З ініціативою започаткувати День матері виступила у 1907 році американка Анна Джервіс з Філадельфії – в пам'ять про свою маму, відому громадську діячку, що боролася за розвиток сфери охорони здоров'я і для цього заснувала День дружби матерів. В результаті проведеної Анною Джервіс кампанії День Матері як офіційне свято вперше було визнане у 1910 році в штат Вірджинія. А в 1914 році воно стало офіційним святом у всій країні. Після першої світової війни День матері почали відзначати у Європі: в Німеччині, Швеції, Данії, Норвегії, Чехословаччині. Зараз це свято — міжнародна подія, яку відзначають в багатьох інших країнах.

Перше святкування Дня матері українцями відбулося в канадській діаспорі в 1928 році. А вже наступного року за ініціативою письменниці Олени Кисілевської свято відзначали у Львові та Тернополі, згодом ‑ на всій території західної частини України. З 1939 року День матері був заборонений радянською владою. Повернулося це травневе свято в нашу країну тільки з настанням незалежності, а на державному рівні його визнали в 1999 році. Указом Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99 його призначено на другу неділю травня.

Травень вважається місяцем Пресвятої Богородиці, що дозволяє нам шукати заступництва і допомоги Божої Матері, висловлюючи при цьому вдячність за самовідданість усіх матерів. В тім числі тих жінок, які сьогодні чекають своїх дітей з фронтів, та тих, хто втратив на війні найдорожчих. Вони зараз потребують особливої уваги.

Низький уклін матерям ‑ самовідданим, дбайливим, сповнених любові та прощення!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора