Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Наталія Чернівчан: застосування РРО/ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями обов’язкове

Дата: 11.08.2023 12:08
Кількість переглядів: 68

Фото без описуЗаконом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану»

відновлено положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) – про це у своєму коментарі для ЗМІ повідомила заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

Зокрема, для суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахунки з покупцями за готівку, застосування РРО чи ПРРО обов’язкове, окрім спрощенців першої групи.

Наталія Чернівчан зауважила, що згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» застосування РРО чи ПРРО при готівкових розрахунках з покупцями стало обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, окрім спрощенців першої групи ще з 1 січня 2022 року.

Однак, за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року, у зв’язку з війною, уряд прийняв рішення не застосовувати фінансової відповідальності за відсутність касових апаратів до усіх торгівців, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор.

Проте, саме Законом № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» відновлено відповідальність бізнесу за не проведення фіскалізації, щоправда, ставки штрафних санкцій для платників дещо знижені, однак не для всіх.

Зо словами посадовиці з 1 жовтня 2023 року у разі встановлення контролюючими органами факту непроведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи, будуть застосовуватись фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону. Умовою дотримання законодавства у сфері застосування РРО/ПРРО є реєстрація РРО та/або ПРРО в контролюючому органі .

Так для ФОП єдиного податку ІІ та ІІІ групи за ставкою 5%, а також IV групи, які не торгують товарами з переліченої ризикової групи (підакцизна група товарів, технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення, ювелірні вироби), встановлені знижені розміри штрафних санкцій – 25% вартості реалізованих із порушенням товарів – за перше порушення та а 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг)за кожне наступне.

Такий розмір штрафних санкцій діятиме до 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення або скасування воєнного стану.

Для СГД на загальній системі, платники єдиного податку, які є платниками ПДВ, а також ті платники єдиного податку, які здійснюють діяльність підакцизною групою товарів, реалізують технічно складні побутові товари, лікарські засоби, вироби медичного призначення і реалізують ювелірні вироби, за порушення у сфері РРО сплачуватимуть штрафи у повному обсязі: 100% вартості товару, реалізованої послуги при першому порушенні та 150% - при кожному наступному порушенні, зауважила Наталія Чернівчан.

Даним Законом, передбачено відсутність відповідальності за порушення щодо застосування РРО лише для платників, які провадять діяльність на прифронтових територіях чи територіях можливих бойових дій, крім реалізації з порушенням підакцизних товарів – зауважила Наталія Чернівчан.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора