Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Надання соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання

Дата: 07.08.2023 11:53
Кількість переглядів: 70

Фото без описуЗ набранням чинності 29.07.2023 постановою Кабінету Міністрів України від 14.07.2023 № 775 удосконалено механізм надання соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання,

який визначений постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2023 р. №438 «Деякі питання організації забезпечення соціальними та медичними послугами потерпілих наслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують».
Для врахування індивідуальних потреб людей, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, законодавством передбачено відшкодування витрат на соціальну послугу догляду вдома та на заходи соціальної послуги, які надаються у вигляді натуральної допомоги. 
При цьому, розширено перелік видів соціальних послуг, за які надається компенсація у разі здійснення догляду вдома членом сім'ї (іншою особою). Відтепер, у разі визначення потреби, потерпілому, окрім компенсації за надання постійного стороннього догляду, надається щомісячна компенсація за здійснення спеціального медичного догляду та побутового обслуговування. 
Відповідні потреби визначаються згідно з висновком лікарсько-консультативної комісії та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі та/або випискою з акта огляду медико-соціальною експертною комісією (довідкою до такого акта огляду) та/або відповідно до індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення).
Виходячи з індивідуальних потреб потерпілого, щомісячна грошова компенсація встановлюється в розмірі:
мінімальної заробітної плати - якщо визначено потребу в спеціальному медичному догляді (6700,00 грн);
половини розміру мінімальної заробітної плати -  якщо визначено потребу постійному сторонньому догляді (3350,00 грн)
чверті розміру мінімальної заробітної плати - якщо визначено потребу в побутовому обслуговуванні (1675,00 грн).
Реалізуючи право на отримання соціальної послуги у вигляді натуральної допомоги, потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання може щомісячно компенсуватися вартість санітарно-гігієнічних засобів, продуктів харчування, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності. 
Компенсація надається як частина розміру мінімальної заробітної плати, в залежності від виду натуральної допомоги, на підставі переліку заходів, що визначається соціальним менеджером після проведеного обстеження. 
Оцінювання потреб потерпілих, інформацію про яких передано органами Пенсійного фонду України уповноваженим органами місцевої влади, проводиться соціальним менеджером/фахівцем із соціальної роботи/соціальним працівником, який складає акт оцінки потреб сім'ї/особи (за затвердженою формою), враховуючи відомості, зазначені у висновку лікарсько-консультативної комісії, медичному висновку про здатність до самообслуговування та потреби в сторонній допомозі, виписці з акта огляду МСЕК та/або в індивідуальній програмі реабілітації особи, та заповнює перелік заходів для розрахунку розміру щомісячної грошової компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги потерпілому. 
При цьому, установлено, що якщо потерпілому потребу в соціальних послугах визначено:
до 1 січня 2023 р., - виплата відшкодування проводиться з 1 січня 2023 року;
після 1 січня 2023 р., - виплата відшкодування проводиться з місяця настання права потерпілого на щомісячну страхову виплату, призначену відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Якщо встановлено, що потерпілий потребує відразу кількох видів допомоги, оплата проводиться за кожним її видом. У разі визначення необхідності у щомісячній грошовій компенсації соціальної послуги догляду вдома та щомісячній грошовій компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги, відповідні виплати проводяться одночасно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора