Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Роз’яснення щодо мінімального податкового зобов’язання (МПЗ)

Дата: 11.10.2023 14:46
Кількість переглядів: 319

Фото без описуГоловне управління ДПС у Чернівецькій області, у зв’язку із прийняттям Закону України від 30 листопада 2021 року №1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», повідомляє:

Відповідно до п.64 розділу XX «Перехідні положення Податкового кодексу України, першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), є 2022 рік.

  • Загальний розмір MПЗ для фізосіб, які не зареєстровані ФОПами, визначають органи контролю за ïxньою податковою адресою, (пп.170.14.3 ПK).
  • МПЗ обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру та/або на підставі оригіналів чи належним чином засвідчених копій відповідних документів платника податків, зокрема документів, що підтверджують право власності/користування (пп. 170.14.3 ПKУ).
  • Запроваджено нову ППP Форми «МПЗФ» для платників податків - фізичних осіб, - власників, орендарів, користувачів на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, офіційно не зареєстрованих та не переданих такими особами в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно дo законодавства (додаток 31).

УВАГА! ЗВІРКА!!!

  • Ti, хто отримав ППP від податкових  органів, має  сплатити визначену суму MПЗ протягом 60 днів із дня вручення.
  • Хто нe згоден із розрахунком MПЗ, має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення ППP.
  • Для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, НАДАЙТЕ підтверджуючі документи щодо зміни (продажу, дарування, передачі в оренду, документи щo підтверджують набуття права власності тощо) права власності, зокрема щодо:
  1. земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (сyбoренді, емфітевзuci), їх нормативної грошової оцінки та площі;
  2. сyмu доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції;
  3. суми сплачених податків, зборів, платежів.

За результатами звірки сума ППP буде переглянута (скасовано або винесено нове ППP з вірними показниками)!

  • Сплата:

Зарахування місцевих податків та зборів до місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України. (п.10.5. cт. 10 ПКУ).

Звертаємо увагу, що надходження від MП3 ‑ це доходи територіальних громад!

Сума нарахованого податкового зобов’язання підлягає сплаті протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення на бюджетний/єдиний рахунок отримувача (окремо по кожному коду ТТГ за місцезнаходженням земельної ділянки).

До того ж динаміка сплати податків, що зараховуються до місцевих бюджетів, значною мірою залежить від активної позиції лідерів громад, які повинні заохочувати всіх суб’єктів господарювання та громадян виконувати свої податкові зобов’язання.

Легальна підприємницька діяльність, сплата податків i зборів згідно чинного законодавства, впорядкування земельних відносин з усіма землекористувачами та власниками земельних угідь i пильний контроль за податковою дисципліною тих, хто використовує землю задля комерційного зиску передумови бюджетного ycпixy громад.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора