Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Як ми жили у році, що минає

Дата: 29.12.2023 13:03
Кількість переглядів: 197

Фото без описуЗбігають останні миті 2023 року, який в Україні нарекли «Роком Незламності». І ми не зламалися. Прожили рік, який розпочався з бентежних повідомлень про передислокацію нашого батальйону ТрО на схід. А відтак –інтенсивні збори коштів на потреби окремих військовослужбовців і бригад, що оголошували дружини, сестри, матері наших захисників.

Ми навчилися жити в умовах відсутності електроенергії та зручностей, що дає нам електрика. Блек-аути тривали до середини лютого.

У квітні за рішенням Ради оборони Чернівецької області нам було скорочено тривалість комендантської години: з 00 годи до 4-ої ранку.

Умови для безперебійної роботи в дистанційному режимі забезпечив новостворений коворкінг «Жирафа» ‑ з комфортними робочими місцями, швидкісним інтернетом та іншими зручностями.

Територія затишку і творчості дітей ‑ завдяки благодійній організації «People in Need» в Новодністровському ЗЗСО ІІ-ІІІ ст. облаштовано кабінет психологічного розвантаження.

Посилюємо обізнаність дітей з безпекових питань. На базі ОЗЗСО «Новодністровська гімназія» та ЗЗСО II-III ст. відкриті класи безпеки.

Проводимо роботи з капітального ремонту укриття в гімназії. Проект реалізовується в рамках державної програми. Замовник робіт Чернівецька ОВА.

Для реалізації регіональної політики у сфері забезпечення і захисту прав та інтересів ВПО при Новодністровській міські раді створили консультативно-дорадчий орган «Рада з питань внутрішньо переміщених осіб».

Діяльність відкритого в місті відділення Товариства Червоного Хреста України також націлена на підтримку внутрішньо переміщених осіб та інших громадян, які потребують допомоги.

Облаштували приміщення для поліцейських офіцерів громади, отримали ще два автомобілі та підсилили штат ПОГ іще одним офіцером громади.

Провели обрізку і омолодження зелених насаджень по всьому місті, висадили алеї сакур, здійснили благоустрій центральної частини Новодністровська, розпочали реконструкцію перехрестя вулиць Буковинська і Куреньова, включно з центральною площею.

Розпочали реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення для забезпечення малоповерхової блокованої забудови в мікрорайоні «Молодіжний».

Провели капітальний ремонт кількох покрівель багатоповерхових житлових будинків, мешканці яких потерпали через аварійність дахів.

Новодністровське радіо "На своїй хвилі" розпочало цілодобову трансляцію на хвилі 102,3 FM.

Вболівали за наших спортсменів: бігунів, футболістів, тенісистів, шахістів, веслувальників. Впродовж року відбулося більше 20 міських змагань та більше 20 виїздів команд і спортсменів за межі міста. Більшість перемог присвячені ЗСУ.

Всією громадою збирали і відправляли гуманітарну допомогу херсонцям, які постраждали від підриву рашистами Каховської ГЕС.

Не покладаючи рук весь рік трудилися задля наближення перемоги наші невтомні волонтери. Виготовлені ними маскувальні сітки, окопні свічки, борщові набори, різні смаколики разом із придбаними речами та дитячими малюнками систематично відправляються на фронт.

Стало вже традицією проведення благодійних ярмарків у закладах освіти. Випічка і страви української кухні стають товаром, а зібрані кошти діти передають нашим захисникам.

Лист вдячності від воїна Вальтера Шаффера отримали учні Новодністровського ОЗЗСО «Новодністровська гімназія» разом з керівником закладу Ларисою Козак. За кошти, виручені в ході благодійного ярмарку, був придбаний і переданий на фронт мавік.

Долучалися до збору коштів для армії, які проводилися під час концертів, театральних вистав, спортивних турнірів, інших масових заходів.

Брали участь у тематичних літературних заходах, де звучали поетичні твори Інни Гончар, Олени Богуцької, Едуарда Голєнка…

Із задоволенням слухали випускників Новодністровської музичної школи Андрія Войчука, Заслуженого артиста України, соліста НАОНІ та Дмитра Мотузка, старшого викладача Національної Музичної Академії України, які виступили в рідному місті у складі ансамблю народної музики "Плай" під керівництвом заслуженого артиста України Миколи Гакмана.

Активно підтримували, голосували та втішалися перемогами наших талановитих зірочок Анни Мельник (І місце в обласному конкурсі "Байт"), Софії Сокол – (отримала стипендію Президента України), Стасю Чабан (фіналістка «Голосу країни-13»), Адель Ковальчук (двічі лауреатка І премії фестивалю «Rising stars»), Аріани Лазар (лауреат І премії Міжнародного конкурсу «Обдаровані зірки»)

Взяли участь у святковому богослужінні за участю митрополита Чернівецького і Буковинського Данила та настоятеля храму Святого Пантелеймона в м.Чернівці отця Юрія, приуроченому до 30-річчя від початку зведення Храму Покрови Пресвятої Богородиці в місті Новодністровськ.

Найважчими сторінками історії року, що минає, стали дні прощання громади із загиблими захисниками. У 2023 році на щиті додому провернулися та стали в стрій Небесного війська:

солдат Євгеній Нечпай, загинув 15 січня;

солдат Дмитро Кадик, помер 27 січня;

солдат Сергій Цуркан, загинув 13 березня;

солдат Василь Тоцький, загинув 9 травня;

солдат Григорій Ганзюк, загинув 16 травня;

старший солдат Микола Стародуб, загинув 21 травня;

старший лейтенант Руслан Прус, загинув 23 травня;

солдат Олексій Костюк, загинув 23 травня;

старший сержант Віталій Чушин, загинув 17 липня;

солдат Петро Кардаш, помер 24 вересня;

молодший сержант Ігор Гурʼєв, загинув 27 вересня;

сержант Віталій Савицький, загинув 27 вересня

сержант Радміл Шерман, загинув 4 грудня.

З метою вшанування пам’яті захисників, що віддали за Україну найдорожче, та вдячності родичам загиблих запроваджено відзнаку Новодністровського міського голови «За честь і відвагу».

У 2023 році державними нагородами відзначені:

Орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) ‑ Олексій Гимплюк, Григорій Ганзюк та Микола Козак

Почесною відзнакою обласної державної адміністрації «На славу Буковини» (посмертно) ‑ Василь Тоцький.

За підтримку ЗСУ у жовтні цього року Орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено 84-річного новодністровця Миколу Шевчука, який на початку широкомасштабного вторгнення віддав на потреби армії велику суму своїх власних заощаджень.

Це все – лише невелика частинка того, що відбувалося впродовж 2023 року. У нашій громаді було ще чимало успіхів і невдач, сподівань і розчарувань, радощів і невимовного смутку. Та головне, що ми незламними, з твердою вірою у нашу правду і нашу звитягу ступаємо у 2024 рік. А в новорічні свята кожен з нас, разом з усіма українцями, загадає одне спільне для всіх бажання – Перемоги!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора