Новодністровська ТГ

Дністровський район Чернівецька область

Деклараційна кампанія 2024: Отримали неоподатковані доходи у 2023 році - подайте податкову декларацію про майновий стан і доходи

Дата: 24.01.2024 15:10
Кількість переглядів: 70

Фото без описуФахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що 1 січня 2024 року розпочалась кампанія щорічного декларування громадянами доходів.

Згідно вимог Податкового кодексу України обов’язок подати податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у фізичних осіб, які протягом звітного року отримували доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи. 

Зокрема це можуть бути доходи:

- від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо;

- спадщина чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- іноземні доходи;  

- додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- іноземні доходи;

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався, тощо.

Фізичні особи, які згідно з нормами Податкового кодексу зобов’язані подати податкову декларацію подають її до 1 травня року 2024 року.

Громадяни, які бажають використати своє  право на податкову знижку, податкову декларацію подають до 31 грудня поточного року.

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація):  особисто або уповноваженою особою;  поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

З метою підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу: скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;  мінімізує помилки при заповненні декларації;  надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

Нагадаємо, зміни до декларації про майновий стан і доходи передбачені наказом Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року № 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мінюсті 18 жовтня 2023 року за № 1817/40873. 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора